Zobrazit kategorie
Cordyceps (housenice čínská, Cordyceps sinensis) patřil ve starověké Číně a Tibetu k nejcennějším houbám využívaným k harmonizaci duše i těla. Tato cizopasná houba je bohatým zdrojem betaglukanů, minerálů, stopových prvků i vitamínů.
Díky biofermentaci a následnému zpracování metodou horkovodní extrakce nabízíme vysoce kvalitní výtažek z mycelia (podhoubí) cordycepsu v ideálním poměru účinných látek pro nejlepší výsledky:
Cordyceps sinensis (Dongchonxiacao, housenice čínská, Caterpillar mushroom, Ophiocordyceps sinensis) patří do rodu cordyceps, kam se řadí i Cordyceps militaris, Cordyceps liangshamensis, Cordyceps gunnii aj. (je objeveno téměř 700 druhů), jedná se o vřeckovýtrusnou jedlou parazitickou houbu. Její spory se uchytí na površích larev hmyzu a následně vyplní celou schránku svým sklerociem, ze kterého pak vyroste zralá houba. Cordyceps roste v nadmořských výškách nad cca 3500 metrů, a to hlavně v horách Tibetu, v čínských provinciích Sichuan, Yunnan atd. Houba se sbírá v období od dubna do srpna. Ve volné přírodě je však již málo k nalezení. Dle všeho během 25 posledních let poklesl výskyt o 90 %, což samozřejmě zvýšilo její hodnotu na trhu, a proto se tato houba pěstuje i uměle. Poptávka po Cordycepsu je dána hlavně jeho účinky na lidské zdraví. Sílu Cordycepsu po tisíce let využívá tradiční čínská a tibetská medicína. Existují příběhy, které popisují, jak pasáci yaků vypozorovali na zvířatech změnu, pokud spásali Cordyceps. Zvířata byla vitálnější, silnější, zdravější i potentnější. Psané záznamy pak můžeme vystopovat až do roku 620 n. l. Západnímu světu je Cordyceps znám až od roku 1726, kdy byl představen na mykologické konferenci v Paříži. Tehdy ale západní svět neměl o účincích Cordycepsu ponětí. To se však změnilo, byť mnohem později, i díky tomu, že v roce 1964 byl Cordyceps oficiálně zapsán mezi rostlinná léčiva do čínské farmakologie.
Codyceps patří mezi nejrozšířenější prostředek tradiční čínské medicíny, kde se pro své účinky používá po více než 2000 let. Cordyceps představuje bohatý zdroj tělu prospěšných látek, podporujících činnost lidského organismu, jako jsou minerály, vitamíny B1, B2, B12, K a všechny esenciální aminokyseliny.